Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice –  GIPRO  isi propune sa  desfasoare de-a lungul mandatului 2012-2016 un proces constant  de monitorizare a activitatii Parlamentarilor din Timis.

   Politicienii, parlamentarii sunt activi si vizibili in campania electorala cand intalnirile  cu cetatenii ating apogeul comunicarii.  Dupa alegeri,  activitatea lor  e prezentata  si cunocuta publicului larg in functie de  interesul mass-media pentru subiectele dezbatute, in functie de profesionalismul echipelor proprii si abilitatii acestora de a ramane conectati  si receptivi la problemele alegatorilor, cei care au votat sau urmeaza sa voteze.

  Activitatea parlamentarilor  e importanta,  la putere sau in opozitie, local sau national, sustinand interesul general sau  grupuri de interese,  ei isi joaca rolul lor in democratie.

  Implicati adanc in sfera legiferarii sau interesati doar de a  ocupa spatiul public cu subiecte  care prezinta interes pentru media si cititorii sai, parlamentarii ar trebui sa vina periodic in fata celor alesi sa-si prezinte realizarile si proiectele. Ideal ar fi ca atunci cand voteaza legi cu impact social, legi de importanta deosebita pentru soarta poporului, parlamentarii sa obtina mandatul alegatorilor din circumscriptia lor pentru a vota sau a NU vota o lege.

  In monitorizarea si prezentarea activitatii parlamentarilor vom adopta o pozitie neutra si  echidistanta. Aici in acest spatiu virtual sunt  “centralizate si contabilizate” declaratiile politice, interpelarile, intrebarile, motiunile  si initiativele legislative, declaratiile de presa, activitatiile la care iau parte, proiectele pe care le sustin in comunitate etc.

  Atunci insa cand vom observa ca  parlamentarii adopta o atitudine contrara interesului general sau activitatea lor nu este in concordanta cu atributiile, scopul si mandatul unui parlamentar,   Gipro va reactiona si va lua atitudine ca  exponent al societatii civile in acest domeniu, in judetul Timis.

   Suntem deschisi si  incurajam oamenii si organizatiile care au expertiza, vointa si  se raliaza  (adera) scopului si obiectivelor nostre sa vina alaturi de noi in acest proiect de monitorizare.

   Mandatele vin si trec, oamenii voteaza in functie de propriile convingeri si  interese. Informati sau nu, afectati de deciziile care se iau in numele poporului,  votantii prezinta interes pentru cei alesi.  Politicienii  speculeaza la maxim interesele de moment ale alegatorului dar societatea civila trebuie sa se mobilizeze, sa dobandeasca expertiza si sa semnaleze  incercarile de manipulare.

  Societatea civila trebuie sa se intareasca si  sa fie prezenta in viata comunitatii, dar mai ales trebuie incurajata si sustinuta, ea are rolul ei in democratia participativa.

 Scopul monitorizarii este:

 –  de a informa alegatorii din Judetul Timis cu privire la activitatea desfasurata de parlamentari, de a prezenta si sublinia cine sunt si ce fac senatorii si deputatii care ne reprezinta in Parlamentul Romaniei;

  – de a determina parlamentarii sa mentina o atitudine responabila in relatia cu cetatenii, sa fie transparenti, sa-si respecte promisiunile din campania electorala  si sa voteze in interesul cetateanului si al Romaniei.

  – cresterea gradului de constientizare al alesilor cu privire la importanta activitatii lor si determinarea acestora de a face mai mult pentru comunitate si cetateni, de a lucra eficient, cu rezultate concrete in exercitarea mandatului incredintat.

    Adesea  promisunile sunt neonorate, oamenii uita si iarta, Gipro isi propune insa, sa mentina in atentia opiniei publice promisiunile electorale si stadiul indeplinirii lor.

    Pentru urmatoarea perioada  ne-am propus sa prezentam activitatea desfasurata de parlamentari  in colegiile unde au fost alesi (consultari, dezbateri, intalniri, conferinte de presa, audiente, vizite, aparitii in presa etc.), initiativele legislative pe care le initiaza sau sustin, modul cum rezolva problemele semnalate, cum promoveaza interesele cetatenilor si cum se reflecta activitatea lor in presa locala.

   Una din ideile de baza ale acestui proiect este de a lega numele si activitatea parlamentarului de imaginea sa. Ne dorim ca toti parlamentarii sa fie usor recunoscuti in public,  pe strada sau in media  de catre cei care au votat in 2012 sau vor vota in 2016.  

    Dupa un an de mandat (decembrie 2013) Gipro va intocmii primul raport de monitorizare urmand ca urmatoarele rapoarte sa fie intomite dupa fiecare sesiune parlamentara.

    Va  invitam sa urmariti activitatea parlamentarilor pe www.monitorizare.org,  sa fiti informati   si sa uzati responsabil de votul dumneavoastra.

monitorizare parlamentari timis      

 
monitorizare parlamentari timis
 
 
 
 
 

 21/08/2013  Posted by administrator on 21/08/2013 Headline   Add comments

 Leave a Reply

(necesar)

(required)


*