La mijlocul anului 2011 deputatul PDL  –  CEZAR PREDA, a initiat un proiect de lege ce vizeaza  modificarea Legii 51/1991 privind siguranta nationala si a Legii 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI.

       In expunerea de motive care insoteste proiectul de act normativ initiatorul pledeaza pentru oferirea de noi prerogative SRI chiar daca aceste instrumente duc in mod inevitabil la restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale ale persoanei.

       Pentru a intelege ce castigam oferind mai multa putere SRI si cat platim pentru acest castig, dorim sa va prezentam in mod succinct modificarile legislative propuse:

      Constituie  riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale urmatoarele:

     1. Confectionarea, folosirea sau comercializarea de echipamente, dispozitive si alte mijloace de interceptare, bruiere si inregistrare a comunicatiilor sau a comunicarilor in afara cadrului legal.

    Atentie!

    In lipsa unei reglementari explicite si neechivoce a dispozitiilor legale propuse prin acest text de lege  vor putea fi considerate amenintari la adresa securitatii nationale fapte precum:  realizarea uneor reportaje jurnalistice cu camera ascunsa, inregistrarea unei convorbiri  proprii pe care ati purtat-o cu o anumita persoana, samd.

    2. Diminuarea sau blocarea acccesului la resurse economice vitale

  Atentie !

     Demersurile civice, protestele  sau reactiile cetatenesti de orice fel care impiedica intr-un fel sau altul luarea unei decizii administrative  de exploatare a unor resurse economice , pot constitui amenintari la adresa securitatii nationale.

     Pe cale de consecinta reactiile civice de genul celor care se opun exploatarii miniere de la Rosia Montana vor putea fi catalogate drept amenintari la adresa sigurantei nationale si tratate in consecinta prin posibilitatea conferita de lege serviciului de informati de a realiza intruziunea in viata privata a tintei  pe care a luat-o in vizor.

    3. Actiuni ce sunt de natura a periclita relatiile externe ale Romaniei

 Atentie!

      Sesizarea unor abuzuri ale statului la forurile internationale de profil poate constitui o actiune de natura a periclita relatiile externe ale statului roman transformandu-l astfel pe petent intr-o amenintare la adresa securitatii statului roman

    Riscurile si amenintarile la securitatea constituie temei legal pentru:

 •Interceptarea si inregistrarea comunicarilor si comunicatiilor efectuate sub orice forma.

 •Accesul intr-un loc ( institutie publica sau locuinta privata) …..pentru instalarea, intretinerea sau ridicarea de obiecte precum si supravegherea prin fotografie, filmare ori prin alte mijloace efectuate sitematic in locuri publice sau in orice mod in locuri private.

   Atentie !

       Practic, initiatorul a eliminat din textul de lege aflat in prezent in vigoare,   conditia respectarii prevederilor c.pr.pen pentru solicitarea si obtinerea autorizatiei de interceptare sau plasare in mod legendat a mijloacelor de supraveghere electronica, informatica si audio-video intrucat,  codul de procedura penala conditioneaza acordarea autorizatiei de existenta unor indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni din cele enumerate in mod limitativ in continutul  art 91 1  alin 2 din C. pr.pen  printre care regasim si pe cele care vizeaza siguranta nationala (art 155 -171 c.pen)

      Cu alte cuvinte deputatul Cezar Preda ne invita ca, in numele securitatii statului  sa coboaram stacheta intruziunii legitime in viata privata a individului de la inaltimea rarefiata a indiciilor temeinice privind savrasirea unor infractiuni din sfera sigurantei nationale  la firul riscurilor si amenintarilor atat de elastice si permisive cum sunt cele enumerate mai sus.

     Daca in conditiile prevazute de codul de procedura penala autorizatia de interceptare se da pentru o perioada de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii sale pentru acceeasi perioada de timp fara ca acestea sa poata depasi 120 de zile, in cazul autorizatiei pentru riscuri si amenitari la adresa securitatii nationale autorizatia se da pentru o perioada ce nu poate depasi 6 luni cu posibilitatea prelungirii la infinit pentru perioade de cate 3 luni de zile

    ALTE MODIFICARI VIZATE

   1. Posibilitatea oricarei persoane de a solicita accesul la datele cu caracter personal ce o privesc in mod exclusive.

EXCEPTIE:

  Accesul poate fi respins daca autoritatea apreciaza ca furnizarea informatiilor pericliteaza indeplinirea atributiilor de serviciu ale acesteia sau daca apreciaza ca este necesar acest lucru pentru protejarea interesului national.

   2. Obligativitatea autoritatilor de a informa in scris persoanele care au facut obiectul unui mandate de interceptare

EXCEPTIE:

NU se realizeaza informarea daca aceasta ar putea conduce perturbarea activitatii de realizare a securitatii nationale sau daca ar determina dificultati in desfasurarea activitatilor autorizate cu privire la alte persoane

 Organele cu atributii in domeniul securitatii nationale sunt obligate sa  informeaze in scris in termen de maximum 180 de zile pe cel asupra caruia a luat masurile descries mai sus

   3. Infiintarea organelor de cercetare speciala ale SRI competente sa desfasoare activitati de cercetare penala pentru infractiunile din sfera sigurantei nationale

   4. Posibilitatea folosirii colaboratorilor si investigatorilor sub acoperire pentru culegerea de informatii necesare descoperirii infractiunilor circumscrise sigurantei nationale.

   Atentie!

   Punctele 3 si 4 sunt extrem de importante pentru constituirea la nivelul SRI a  unei structuri specializate in investigarea judiciara a infractiunilor din zona sigurantei nationale.

   Fara componenta judiciara rolul SRI nu isi poate realiza pe deplin functiile ce i-au fost conferite.

 Leave a Reply

(necesar)

(required)


*